Kenmerken & specificaties

Prestatie

Hoe wordt prestatie bepaald?

1 tot 5 sterren, prestatie is een kwaliteitsindicatie gegeven door de fabrikant; onder de fabrikanten en hun apparaten zelf kan dus nog verschil zijn in prestatie. Wij raden aan om ook te kijken naar de reacties gegeven door dragers van de diverse hoorapparaten. De prestatie is tevens gebonden aan jaar van uitgave. Zo waarderen we drie sterren uit 2012 hoger dan drie sterren uit het jaar 2009. Wanneer het aantal reacties op hoorapparaten voldoende is om conclusies uit te kunnen trekken zullen we deze mee laten tellen in de weging binnen de prestatiegroep.

Prijzen

Waar zijn de prijzen op gebaseerd?

De prijzen op de website zijn voor de hoorapparaten, welke in aanmerking komen voor tegemoetkoming van uw ziekenfonds, inclusief vijf jaar garantie, aanpassing van de hoorapparaten en vijf huisbezoeken.

Achter het oor

Wat is een achter-het-oormodel?

Afgekort AHO. Bij dit soort hoorapparaat zit de techniek en de batterij achter het oor en is het hoorapparaat redelijk zichtbaar. Het geluid wordt door middel van een flexibel slangetje in het oor geleid. Bij een zogenaamde gesloten aanpassing gebruiken we een oorstukje dat de gehoorgang min of meer afsluit. Bij een open aanpassing gebruiken we een dun slangetje waarbij de gehoorgang open blijft.

De keuze voor een open of gesloten aanpassing hangt mede af van het gehoorverlies.

Luidspreker in het oor

Wat is een luidspreker-in-het-oormodel?

Afgekort LIHO. Bij dit soort hoorapparaten zit de techniek en batterij achter het oor maar de luidspreker in het oor. Hierdoor wordt de grootte van het toestel achter het oor kleiner en is het nauwelijks zichtbaar. Door de luidspreker in het oor te plaatsen worden de geluiden (met name hoge tonen) beter gehoord. Bij deze techniek is het ook mogelijk om de gehoorgang open te houden of meer af te sluiten met een oorstukje. Het slangetje in tegenstelling bij de achter-het-oor apparaten is zo dun dat het vrijwel niet zichtbaar is.

Nieuw zijn de uitvoeringen waarbij zowel de microfoon als de luidspreker in de gehoorgang geplaatst is, waarbij de natuurlijke werking van de oorschelp behouden blijft.

In het oor

Wat is een in-het-oormodel?

Afgekort IHO. Bij dit soort hoorapparaat zit de volledige techniek van het hoorapparaat in het oor. Dit hoorapparaat wordt volledig op maat van het oor gemaakt en is nauwelijks zichtbaar. Het hoorapparaat bevindt zich in de gehoorgang maar kan gedeeltelijk ook in de oorschelp zitten. 

In het kanaal

Wat is een in-het-kanaalmodel?

Afgekort ITC (in the channel). Bij dit hoorapparaat, net als bij in-het-oor hoorapparaten, zit de techniek in het oor en wordt het toestel op maat gemaakt. Dit soort hoorapparaat is echter iets kleiner. Waar een IHO-hoorapparaat ook een stuk van de schelp bedekt, is bij dit hoorapparaat enkel de uitgang van het gehoorkanaal bedekt. Om die reden is dit apparaat nauwelijks zichtbaar voor anderen.

Compleet in het kanaal

Wat is een compleet-in-het-kanaalmodel?

Afgekort CIC (completely in channel). Dit hoorapparaat is het minst zichtbare hoorapparaat op de markt. Er komt een trekkoord ter grote van een speldenkop uit het gehoorkanaal. De overige techniek van het hoorapparaat zit, op maat gemaakt, in het gehoorkanaal. Dit soort toestel is praktisch onzichtbaar. 

De deepfit variant wordt zo dicht mogelijk bij het trommelvlies geplaatst zodat de geluidsoverdracht het meest effectief is.

Volumeregelaar

Waar is een volumeregelaar voor?

Met de volumeregelaar kan het hoorapparaat harder of zachter gezet worden. Dit kan niet bij alle hoorapparaten. Het is alleen mogelijk als er een volumeregelaar op het hoorapparaat zit of er een afstandsbediening beschikbaar is op het hoorapparaat.

Banden

Wat wordt er bedoeld met banden?

Per frequentieband wordt bepaald in welke mate het hoorapparaat het geluid moet versterken. Dit wordt door onze audicien ingesteld naar aanleiding van uw gehoorverlies en uw persoonlijke gebruikservaring. Hoe meer banden, hoe beter de versterking op uw gehoorverlies afgestemd kan worden en hoe natuurlijker de geluidsbeleving zal zijn.

Kanalen

Wat wordt er bedoeld met kanalen?

In de kanalen wordt de compressie van een hoorapparaat geregeld. Compressie gaat over het verschil van harde en zachte geluiden. Dit wordt door onze audicien geheel naar uw wens afgesteld. Om die reden heeft u een hoorapparaat eerst op proef waarin de audicien het hoorapparaat bijstelt aan de hand van uw gebruikservaring.

Programma's

Waarom zijn er meer programma's mogelijk?

Sommige luisteromstandigheden vragen om verschillende instellingen. Zo wilt u misschien als u tv kijkt wat meer versterking dan wanneer u op een drukke verjaardag bent. Dit is op te lossen met een apparaat waar meerdere programma’s op geprogrammeerd kunnen worden. De moderne hoorapparaten kunnen dit vaak zelf regelen maar het gekozen programma kan dan altijd nog afwijken van uw persoonlijke voorkeur. In deze gevallen zijn losse, voorgeprogrammeerde programma’s het beste middel om de gehoorbeleving weer naar wens te krijgen. Vaak kan deze functie via een knop op het hoorapparaat of met een afstandsbediening worden aangeroepen.

Batterijen

Welke batterijen zijn mogelijk?

De ZL10, ZL13, ZL312, ZL675. Deze worden ook wel aangegeven met de kleuren geel, oranje, bruin en blauw (in dezelfde volgorde). Hoe groter de batterij, hoe langer deze mee gaat. Hoe lang een batterij exact mee gaat is weer per hoorapparaat verschillend. Dit ligt aan het stroomverbruik van het hoorapparaat. Bij het ontwikkelen van een hoorapparaat wordt een keuze gemaakt uit één van deze batterijen, het is dus een eigenschap van het hoorapparaat en is niet zelf te kiezen.

Programmaschakelaar

Waar is een programmaschakelaar voor?

Hiermee kan er geschakeld worden door de verschillende luisterprogramma's van het apparaat. Dit kan alleen als er een programmaknop aanwezig is op het hoorapparaat of er een afstandsbediening mogelijk is bij het hoorapparaat.

Ringleiding

Wat is ringleiding?

Dit is een systeem dat in sommige openbare gebouwen ligt (kerk, schouwburg, theater, bioscoop). De ringleiding is in staat om geluid van de geluidsbron die aangesloten is op een ringleidingversterker draadloos op te vangen. Bij ieder apparaat staat vermeld of deze functie wel of niet op een specifiek hoorapparaat aanwezig is.

Afstandbediening

Waar is een afstandbediening voor?

Sommige hoorapparaten hebben de mogelijkheid om harder gezet te worden of verschillende luisterprogramma's te activeren, dit kan in veel gevallen met een afstandsbediening. Vaak is dit niet bij de prijs van het apparaat inbegrepen, wij geven in onze overzichten in ieder geval aan of de mogelijkheid bestaat om een afstandsbediening voor het specifieke hoorapparaat aan te schaffen.

Telefonie

Zijn er hulpmiddelen voor telefonie?

Enkele fabrikanten hebben accessoires voor een (bluetooth) koppeling met de huis- of mobiele telefoon. Vaak is het hierbij mogelijk om draadloos te kunnen bellen en in enkele gevallen omgevingsgeluid uit te kunnen schakelen.

Televisie

Zijn er hulpmiddelen voor televisie?

Sommige fabrikanten hebben speciale randapparatuur om het hoorapparaat draadloos te koppelen aan de tv. Hierdoor hoort u het geluid van de tv rechtstreeks in uw oren en bepaalt u uw eigen volume. Zelfs als het geluid van de tv uit staat kunt u het geluid van de tv horen. Hiermee wordt tv kijken wel een stuk prettiger voor uzelf en uw eventuele partner.

Bluetooth

Waar wordt Bluetooth voor gebruikt?

Hoorapparaten kunnen gekoppeld worden aan verschillende soorten apparatuur. Denk hierbij aan uw mobiele telefoon, tv of stereo. Deze draadloze verbinding wordt vaak gemaakt via Bluetooth, waardoor u zeker bent van een stabiele en snelle verbinding zonder storing of vertraging van geluid.

Tinnitus

Wat is tinnitus?

Tinnitus wordt vaak ook oorsuis of fantoomgeluid genoemd. Over het algemeen wordt aangenomen dat oorsuis het gevolg is van overactieve delen van de hersenen welke geluid blijven signaleren terwijl dit er niet meer is. Vandaar ook de naam fantoomgeluid. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor tinnitus. Te harde geluiden, gehoorverlies (door leeftijd), trauma aan het hoofd en grote emotionele spanningen zijn hier enkele van. Het dragen van hoorapparaten kan de klachten verminderen. Ook bestaan er hoorapparaten die de ruis die u ervaart maskeert. Wanneer u hinder ondervindt van tinnitus adviseren wij om contact op te nemen met uw huisarts, KNO-arts of onze audioloog. 

Spatwaterdicht

Wat betekent spatwaterdicht?

Deze hoorapparaten hebben een speciale (nano) coating die ervoor zorgt dat waterdruppels goed afgevoerd worden. Dit moet weer niet verward worden met waterdichtheid. Met een spatwaterdicht apparaat kunt u zorgeloos buiten in de regen lopen of bijvoorbeeld deelnemen aan een waterballonnengevecht met kinderen of kleinkinderen.

Waterdicht

Wat betekent waterdicht?

Dit hoorapparaat heeft de juiste ISO normen om waterdicht genoemd te worden. Dit houdt ook daadwerkelijk in dat het hoorapparaat onder water kan. U zal er onderwater niet meer kunnen horen omdat de microfoonfilters onderwater automatisch sluiten en dus geen geluid kunnen opnemen. Dit zal ook moeten drogen voordat u weer perfect hoort met uw hoorapparaat. Echter zal de techniek in tegenstelling tot niet-waterdichte apparaten niet aangetast worden door het water. Let wel op; Waterdichtheid moet niet verward worden met spatwaterdicht.

Vliegen

Heb ik last van mijn hoortoestel in een vliegtuig?

Een hoorapparaat dragen in het vliegtuig is op zichzelf geen probleem. De drukverschillen waar u mee te maken krijgt kunnen niet voor problemen zorgen.

Wat wel een nadeel kan zijn tijdens het vliegen is het geruis van de airco en het windgeruis van het vliegtuig. Het ene hoorapparaat kan dit geruis beter onderdrukken dan het ander. Hoeveel hinder u daar exact van zal hebben is moeilijk in te schatten.

Wij hebben nog nooit van een hoorapparaatdrager vernomen dat de alarmpoorten bij de douanecontrole afgaan door het hoorapparaat. Ook blijven uw batterijen gewoon goed werken na deze controle.

Geleidingsverlies

Wat is geleidingsverlies?

Wanneer er "iets mis is" met het uitwendig oor of het middenoor ontstaat geleidingsverlies. Geluid wordt hierdoor niet meer voldoende naar het binnenoor overgebracht. Een aantal oorzaken van geleidingsverlies zijn: problemen met de gehoorbeentjes, oorsmeer in de gehoorgang, een gaatje in het trommelvlies of vocht achter het trommelvlies. 

Perceptief gehoorverlies

Wat is perceptief gehoorverlies?

Wanneer een probleem zich in het binnenoor, de hersenen of de gehoorzenuw bevindt, is er sprake van perceptief gehoorverlies. Deze vorm van gehoorverlies kan worden veroorzaakt door blootstelling aan lawaai, door ouderdomsslijtage of door het gebruik van medicijnen. Tevens kan perceptief gehoorverlies zijn aangeboren. In veel gevallen kan deze vorm van gehoorverlies niet worden verholpen maar kan het gehoor verbeterd worden door het gebruik van een hoorapparaat.

Gevolgen van gehoorverlies

Wat zijn de gevolgen van gehoorverlies?

De tv wat harder zetten of drukke rumoerige plekken mijden. Mensen met gehoorverlies herkennen deze situaties. Vaak onderschat men de gevolgen van gehoorverlies. Mensen met gehoorverlies voelen zich vaak vermoeid. Men dient veel meer moeite te doen om gesprekken te volgen en moet constant op de hoede zijn. Wanneer men erachter is gekomen dat men gehoorverlies heeft, is het moeilijk om dit te accepteren. Om hier minder mee geconfronteerd te worden gaat men situaties waar men last van het gehoorverlies kan hebben liever uit de weg. Hierdoor wordt het contact met de buitenwereld minder.

Microfoon

Zijn er hulpmiddelen voor presentaties of vergaderingen?

Met behulp van een externe microfoon bieden verschillende fabrianten de mogelijkheid om met uw hoorapparaten nog beter te kunnen verstaan. Zo'n microfoon kunt u geven aan een spreker tijdens een presentatie of op tafel leggen tijdens een vergadering. Via een draadloze (vaak bluetooth) verbinding ontvangt u het spraaksignaal direct in uw hoorapparaat.

Volume regelaar

Waar is een volumeregelaar voor?

Met de volumeregelaar kan het hoorapparaat harder of zachter gezet worden. Dit kan niet bij alle hoorapparaten. Dit kan alleen als er een Volumeregelaar op het hoorapparaat zit of er een afstandsbediening met deze functie beschikbaar is op het hoorapparaat.

Programma schakelaar

Waar is een programma schakelaar voor?

Hiermee kan er geschakeld worden door de verschillende luisterprogramma’s van het toestel. Dit kan alleen als er een programmaknop aanwezig is op het hoorapparaat of er een afstandsbediening mogelijk is op het hoorapparaat.

      9.1 uit 4 reviews

Zeer treffelijk artikel

Lees meer

      9.4 uit 71 reviews

Zeer tevreden over mijn nieuw gehoor

Lees meer

      9.6 uit 7 reviews

Wil je beter horen dan moet je bij oogvoororen zijn!!

Lees meer

      9.4 uit 1978 reviews Lees ze allemaal