Mike Bloemen: 'Hoorapparaten maken mijn leven veel leuker'

Mike Bloemen: 'Hoorapparaten maken mijn leven veel leuker'
Het Kompas vrijdag Vrijdag 10 januari 2020
`Papa is er weer helemaal bij, zeiden mijn kinderen tegen mijn vrouw', vertelt tandarts Mike Bloemen (68) uit Oud-Beijerland. Die opmerking van zijn kinderen kwam kort nadat hij zijn hoorapparaten had gekregen. 'Maar, zij wisten dat helemaal niet. Dat ik weer 'aangesloten' was en adequaat reageerde was een neutrale observatie: 

OUD-BEIJERLAND - Bloemen draagt zijn hoorapparaten nog niet zo lang. Hij heeft naar zijn zeggen niet zulke ernstige hoorproblemen, maar hij heeft er al wel heel lang last van. 'Ik merk al zeker 20 jaar dat ik stukjes mis, dat ik moeite had met het volgen van gesprekken en veel te laat reageerde op wat er werd gezegd. Mijn vrouw (vrijwilligster senioren signalering gesprekken) zei tegen me dat ik er iets aan moest doen'

Schade
Een KNO-arts stelde vast dat er weliswaar sprake was van een probleem, maar dat het nog wel slechter moest worden voor Bloemen iets aan hoorapparaten zou hebben. Het probleem bleef en de tandarts ergerde zich. Nieuw audiologisch onderzoek volgde en opnieuw was de conclusie 
dat er sprake was van schade. 'Toch kreeg ik geen advies om hoorapparaten aan te schaffen. Dat kon me niet meer schelen, want ik wilde er vanaf.' Voor Bloemen was het niet kunnen meedoen aan ge-sprekken, het missen van dingen, het moeten vragen naar wat werd gezegd te lastig.

'OPLUCHTING IS ENORM ALS JE JOUW PROBLEMEN OPLOST' 

Hij kwam terecht bij audicien Dennis Nandoe in Rhoon. 'Die zei dat hij die arts wel begreep omdat er geen sprake was van ernstige pathologie, maar hij begreep dat het bij mij om iets anders ging, om comfort. Een op een gaat het heel goed, maar niet in gezelschap of als ik ben afgeleid. Het kostte me heel veel energie om gesprekken te volgen en er achteraan te hobbelen."

Blikkerig
Met zijn hoorapparaten gaat het enorm veel beter, al is het niet perfect. Het geluid is nog vaak blikkerig. Ik moet experimenteren met hard en zacht en met de situaties waarin ik me bevind. De dag nadat ik de apparaatjes had gekregen, bezocht ik een theatervoorstelling. Bij de nazit in het theatercafé, waar het erg rumoerig was, kon ik anderen gewoon verstaan. Voor het eerst in 
misschien wel 20 jaar was dat geen probleem. Dat was verrukkelijk.'
 
'SCHAAMTE ERGER DAN OPLOSSING' 

Hij heeft nooit last gehad van schaamte, zegt Bloemen. 'Ik zei altijd dat ik een beetje slechthorend was. En het is niet zo dat ik de hoorapparaten onmiddellijk mis als ik ze weleens vergeet, maar mijn leven met is enorm veel leuker geworden. Techniek helpt. Het is net als met zoveel dingen, we maken het vaak ingewikkeld. Mensen vragen zich te vaak af wat anderen van hen denken. Dat kan je aardig in de weg staan en limiteren in je mogelijkheden. Ik vind het jammer dat mensen de schaamte voor een probleem erger maken dan de oplossing.' Bloemen vertelt het verhaal van een patiënt van hem die 40 jaar lang met lood in zijn schoenen en vervuld van angst bij hem in de praktijk kwam. Op een dag kwam hij heel rustig en ontspannen binnen en zei: 'Ik ben zo blij dat ik hier zit. Ik heb een zwaar hartinfarct gehad en zes stents gekregen. Ik kijk heel anders naar het leven'. Hij kon nooit genieten omdat hij altijd bang was. Je kunt wel ergens tegenop zien, maar de opluchting is enorm als je jouw problemen oplost.' Meer informatie over het artikel? Neem contact op met Judith Bouwmeester van de GGD Zuid-Holland Zuid, mail jr.bouwmeester@ggdzhz.nl.

Project 'Hoorwinst'

Met het project 'Hoorwinst' wil de GGD ZHZ samen met de gemeente Hoeksche Waard helpen voorkomen dat (oudere) mensen in een isolement raken. Dat gebeurt met deze verhalenserie en met voorlichtings-bijeenkomsten die de bewustwording moeten vergroten. 
      7.5 uit 1 reviews

Aanvaardbaar

Lees meer

      9.7 uit 17 reviews

Zeer goede begeleiding bij de aankoop van een topproduct

Lees meer

      9.6 uit 66 reviews

vlot en vriendelijk

Lees meer

      9.4 uit 2032 reviews Lees ze allemaal