Gehoorapparaat

Gehoorapparaten zijn er in alle soorten en maten. Voor licht tot zeer ernstig gehoorverlies en van betaalbaar tot luxe. Hieronder komen de verschillende soorten en kenmerken aan bod, zodat u altijd een gehoorapparaat vindt dat bij u past.

Soorten gehoorapparaten

Er zijn verschillende modellen gehoorapparaten verkrijgbaar. Zo kunt u denken aan een onzichtbaar gehoorapparaat, een in-het-oor (IHO) gehoorapparaat of een gehoorapparaat dat achter het oor (AHO) gedragen wordt.

Onzichtbare gehoorapparaten
De allerkleinste gehoorapparaten op de markt zijn onzichtbare gehoorapparaten, ook wel CIC (Completely in Channel) gehoorapparaten genoemd. Ze worden volledig in het kanaal geplaatst waardoor ze vrijwel onzichtbaar zijn. Omdat de gehoorapparaten zo klein zijn, is er vaak geen ruimte voor een schakelaar op het toestel zelf. Met behulp van een app kunnen de instellingen aangepast worden.

In-het-oor gehoorapparaten

In-het-oor gehoorapparaten
worden volledig in de gehoorgang geplaatst. Deze gehoorapparaten worden op maat gemaakt en zijn nauwelijks zichtbaar. Bij IHO-gehoorapparaten zit de speaker in de gehoorgang, dit zorgt voor een helderder en duidelijker geluid.

Luidspreker in het oor gehoorapparaten

Bij deze gehoorapparaten zit de luidspreker in het oor. Het gehoorapparaat wordt achter het oor gedragen. Het geluid wordt elektrisch naar de gehoorgang geleid. Omdat de luidspreker in het oor gedragen wordt, is de geluidskwaliteit beter.

Achter-het-oor gehoorapparaten

De meest bekende en gebruikte gehoorapparaten zijn achter-het-oor gehoorapparaten. De luidspreker zit in het toestel achter het oor. Door middel van een dun slangetje wordt het geluid naar het trommelvlies gestuurd. AHO-gehoorapparaten zijn geschikt voor vrijwel elk type gehoorverlies. Ze bieden ruimte voor grotere batterijen en extra opties zoals Bluetooth.

Kenmerken gehoorapparaten

Hoorapparaten hebben allemaal hun eigen kenmerken. Zo is het ene gehoorapparaat voorzien van de allernieuwste technologieën, terwijl het andere gehoorapparaat alleen over de basistechnieken beschikt. Waar u voor kiest, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, mate van gehoorverlies, levensstijl en budget. Vindt u het belangrijk dat uw gehoorapparaat makkelijk in het onderhoud is? Dan is een achter-het-oor gehoorapparaat misschien iets voor u. Een luidspreker in het oor zorgt ervoor dat u met name hoge tonen beter hoort. Staat gemak en comfort bij u op nummer één? Eén van de nieuwste technieken op het gebied van gehoorapparaten is het gebruik van kunstmatige intelligentie. Deze technologie zorgt ervoor dat het gehoorapparaat de luistervoorkeuren en het gedrag van een hoorapparaatgebruiker leert kennen. Door middel van een app krijgt de gebruiker automatisch aanpassingen en aanbevelingen door.

Keuze gehoorapparaten

Er is een enorme verscheidenheid aan gehoorapparaten op de markt. Een keuze maken is daarom niet altijd even makkelijk. Bij het kiezen van een gehoorapparaat komt veel kijken. De mate van gehoorverlies en uw levensstijl zijn belangrijke factoren. Ook is uw persoonlijke voorkeur van belang. Vindt u het bijvoorbeeld belangrijker dat het gehoorapparaat onzichtbaar is of dat de batterij lang meegaat? Hier vindt u de factoren die van belang zijn bij het kiezen van een gehoorapparaat.

Vergoedingen gehoorapparaten

De aanschaf van een gehoorapparaat is een belangrijke investering. In de afgelopen jaren zijn er verschillende veranderingen doorgevoerd. Sinds 2013 werken de audiciens volgens een hoorprotocol. Slechthorenden worden ingedeeld in categorie 1 t/m 5 op basis van een vragenlijst. Alles wat u moet weten over de vergoeding van gehoorapparaten leest u in dit blog.

Merken gehoorapparaten

Welk merk gehoorapparaat u kiest, hangt af van verschillende factoren. Elk merk heeft zijn eigen kenmerken, kwaliteiten en prestaties. Hieronder vindt u alle merken op een rijtje.

Widex
Phonak
Audifon
Audio Service
Beltone
Bernafon
Starkey
Oticon
ReSound
Unitron
Siemens / Signia

      7.5 uit 1 reviews

Aanvaardbaar

Lees meer

      9.7 uit 17 reviews

Zeer goede begeleiding bij de aankoop van een topproduct

Lees meer

      9.6 uit 68 reviews

vlot en vriendelijk

Lees meer

      9.4 uit 2050 reviews Lees ze allemaal