World Hearing Day 2022 - Fenneke (11 jaar)

World Hearing Day 2022 - Fenneke (11 jaar)

3 maart is het World Hearing Day ofwel de internationale dag van het gehoor. Omdat slechter horen iets is van alle leeftijden zijn we bij Fenneke (11 jaar) uitgekomen. Fenneke heeft haar spreekbeurt over haar hoorverlies en hoorapparaatjes gehouden. Haar hoorverlies is veroorzaakt door een vernauwde buis van Eustachius waardoor ze veel last had van oorontstekingen. Zo ontstond er een gaatje in haar trommelvlies dat zorgde voor permanent gehoorverlies aan haar beide oren.

Een uitgelezen kans

Op de speelplaats vroegen klasgenootjes zich vaak af waarom Fenneke ‘apparaatjes’ in haar oren had, en waar die voor dienden. Op die vragen had ze steeds een antwoord klaar. Toen de juf aankondigde dat iedereen een spreekbeurt mocht geven, wist Fenneke meteen het perfecte onderwerp: haar hoorapparaatjes.

Tijdens het voorbereiden van haar spreekbeurt merkte ze dat ze niet over het nodige materiaal beschikte. Toen de moeder van Fenneke OogvoorOren om hulp vroeg, schoten we met veel plezier in actie. We bezorgden haar goodiebags vol verschillende nuttige spullen die ervoor zorgden dat ze alles extra goed kon uitleggen.

Op de grote dag van haar spreekbeurt vertelde Fenneke waarom ze een hoorapparaat draagt, hoe zo’n apparaat in je oor zit en voelt en hoe je oor eigenlijk werkt. Tot slot waarschuwde ze haar klasgenootjes door hen erop te wijzen dat je het volume van je hoofdtelefoon of oortjes best niet te luid zet. “Wanneer je het volume te luid zet, raken de trilhaartjes in je oren beschadigd of gaan ze stuk. Hoe meer trilhaartjes stuk/kapot gaan, hoe slechter je hoort”.

“Vroeger kon ik de wind niet horen. Dat was wel een beetje vreemd, weet ik nu.”

Fenneke hoorde met haar ene oor beter dan met het andere, waardoor ze vaak niet goed kon bepalen waar het geluid juist vandaan kwam. Sommige geluiden hoorde ze zelfs niet, waardoor ze aan verschillende dingen geen betekenis gaf.

Toen Fenneke haar hoorapparaten voor het eerst uitprobeerde was dat wel even schrikken. Wanneer ze bv. het knopje van de waterkoker induwde, hoorde ze voor het eerst een klikgeluid. Verder merkte ze ook dat de wind geluid maakt. “Vroeger kon ik de wind niet horen. Dat was wel een beetje vreemd, weet ik nu.”

Daarnaast zijn de hoorapparaten een stuk moderner; “Je kan ze opladen en ik kan er geluid mee afspelen van mijn telefoon, dat maakt ze ook veel stoerder"

“Het geluid dat de auto maakt wanneer hij gas geeft vind ik nog steeds het mooiste geluid”, verklaart ze trots!

Fenneke draagt een Starkey Livio 1600 BTE R. Bekijk het hoorapparaat op onze website.

      9.5 uit 104 reviews

Heel blij met mijn hoortoestel

Lees meer

      9.5 uit 104 reviews

een tevreden klant

Lees meer

      10.0 uit 1 reviews

comfort en met de app gemakkelijk aan te passen aan uitzonderlijke omstandigheden

Lees meer

      9.3 uit 1717 reviews Lees ze allemaal